Basis ETF's

Laag
risico

Basis ETF’s leggen een stevige fundering onder je aandelenportefeuille en behoren tot de veiligste in zijn soort. Iedere belegger zou een mandje met basis ETF’s moeten hebben. Met één enkele Basis ETF volg je een gehele index of segment van de markt zoals de AEX, Dow Jones of de Nasdaq. Dat lijkt niet spannend, toch heeft de Nasdaq over de afgelopen vijf jaar een resultaat van +75% behaald. De Dow Jones behaalde in dezelfde periode een rendement van +55% en de AEX van +21%. Dat zijn resultaten waar je als belegger trots op mag zijn en waar je eigenlijk weinig voor hoeft te doen.

Basis ETF's kan je met een gerust hart voor jaren wegleggen, zonder je zorgen te moeten maken over de waan van de dag. De beleggingsrisico's voor de lange termijn zijn namelijk zeer laag. Deze ETF's zijn eenvoudig aan je beleggingsportefeuille toe te voegen. Ze zijn transparant, hebben zeer lage kosten en zijn gemakkelijk verhandelbaar. Het aanbod van Basis ETF's is groot. Wij maken hieruit een uitgekiende selectie.

Lees verder

Kansen ETF's

Gemiddeld
risico

Deze categorie is een mooie aanvullingen op de Basis ETF's en zijn tactische posities om het rendement van een Basis ETF's te verhogen. Waarom zou je alle S&P500 aandelen kopen? Waarom niet alleen die aandelen selecteren die winst maken of dividend uitkeren? De geschiedenis bewijst immers dat aandelen die dividend uitkeren beter presteren dan aandelen die dat niet doen.

Bij Kansen ETF's selecteren we die ETF's die een extra dimensie toevoegen aan een neutrale brede index als de AEX, Dow Jones en S&P500. Denk aan ETF's waarbij elk aandeel uit de index gelijk wordt gewogen, aandelen worden gekozen met een stabiel koersverloop, of enkel dividendaristocraten of uit marktsectoren zoals de gezondheidszorg of consumentengoederen. De kans om het rendement te verhogen wordt met een Kansen ETF beduidend vergroot. Ook al dragen Kansen ETF's een iets hoger beleggingsrisico met zich mee, vormen ze weinig bedreiging voor uw vermogen op de lange termijn.

Lees verder

Speculatieve ETF's

Hoog
risico

Deze categorie is de vervolgstap in de aanvulling van je ETF portfolio. Dit alles met maar één doel voor ogen: beduidend beter presteren dan de Basis en Kansen ETF's. We verhogen hiermee de winstkansen en het "spelelement" van het beleggen. Met Speculatieve ETF's haken we in op mogelijkheden in de markt of branche als gevolg van (mondiale) trends. Denk aan speculeren op een stijgende goudprijs of het wereldwijde toenemende belang van Cyber Security.

Ook is het mogelijk meer risico te nemen op een index met een hefboom-ETF. Waarom niet twee keer, of nog beter, drie keer zoveel rendement behalen dan de onderliggende index? Door de hefboom vallen winsten veel hoger uit maar ook de verliezen helaas ook. Hefboom ETF's herken je aan termen als '2x leverage' en zijn vooral populair in grondstofmarkten. Zo kan je bijvoorbeeld speculeren op een snelle stijging van de olieprijs. Een hefboom-ETF is prima geschikt voor korte ritjes van een paar dagen, daarna neemt het beleggingsrisico beduidend toe. Een belegger in de aandelenmarkt voor de lange termijn blijft daarom met zijn handen van een hefboom-ETF af. Voor de belegger die evengoed van spanning en sensatie houdt, adviseren wij niet meer dan 3% van zijn vermogen in een individuele Speculatieve ETF te beleggen (momenteel staan er echter geen hefboom ETF's in de portfolio).

Lees verder

Omgekeerde ETF's

Hoog
risico

Met gewone ETF's kun je dus alleen maar meegaan met een index, of deze index nu stijgt of daalt. Als je echter tegen een index wilt ingaan, kan dat ook! Hiervoor bestaan omgekeerde ETF's. Ze zijn ontworpen om het tegengestelde van een index weer te geven. Je herkent ze aan de term 'short' of 'bear' in de naam. Je kan op deze manier verdienen aan dalingen in bepaalde markten. Daalt bijvoorbeeld de olieprijs, dan zal de omgekeerde olie ETF stijgen.

Omgekeerde ETF's zijn gebouwd voor een hoog rendement over een korte periode. Per dag kan het rendement (net als de hefboom ETF's) totaal anders zijn. Dit soort ETF's zijn daarom alleen geschikt voor actieve beleggers die een positie willen innemen voor de korte termijn en een hoog beleggingsrisico niet schuwen. Ook hier geldt, voor de belegger die juist van de spanning en de sensatie houdt, adviseren wij niet meer dan 3% van zijn vermogen in een individuele omgekeerde ETF te beleggen.

Lees verder

Archief

Archief

Sinds begin 2018 geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Deze verplicht uitgevende instellingen om o.a. indexfondsen te voorzien van documentatie in de taal van de koper. In eerste instantie was er een overgangsregeling waarbij door verschillende brokers de ETF's (van met name Amerikaanse ETF's) nog weldeglijk werden aanboden. Sinds mei 2018 is aan deze coulanceregeling echter een einde gekomen. Nederlandse (en Belgische) particuliere beleggers kunnen geen geld meer steken in indextrackers van Amerikaanse afkomst. Voor het merendeel van deze trackers uit onze portfolio hebben wij een Europees alternatief gevonden. Deze ETF's vind je in de vier risico categorieën hierboven. 

Sommige ETF's zijn echter zo uniek in hun soort dat geen passend alternatief in Europa voor handen is. Deze ETF's vind je in deze Archief Categorie. Beleggers die deze ETF's in bezit hebben, kunnen deze nog gewoon aangehouden of, wanneer het uitkomt, verkopen. We zullen de prestaties van deze ETF's daarom gewoon blijven volgen.

Lees verder